Oxford Üniversitesi’ne nasıl girilir?

Üniversite denince akla gelen en önemli kurumlardan biri olan Oxford Üniversitesini biraz yakından tanıyalım ve hayalleri süsleyen bu okula nasıl girilir beraber inceleyelim.

Oxford Üniversitesi Nerede?Kampüs nasıl?

Aslında bu sorunun cevabı çok basit.Oxford üniversitesi Birleşik Kırallık’ta Oxford Şehrinde bulunan Oxfordshire’da. Zaten bir üniversite şehri olan Oxford’un şehir merkezini yürüyerek çok rahat dolaşabilirsiniz.Oxford üniversitesi bir kampüs üniversitesi olmaması sebebiyle şehrin her yerine yayılmış durumda.Bütün şehir de üniversiteye ait olan bahçeleri,parkları müzeleri ve Kolejleri bulabilirsiniz.Oxford Üniversitesi sadece bir üniversiteden oluşmuyor.Oxford üniversitesi 30 kolejin birleşiminden oluşan bir üniversite.Bu kolejlerin hepsi Oxford’a bağlı ama hepsinin yönetimi,binaları ve işletmesi ayrı sanki aynı devlete bağlı olan eyaletler gibi.Böylece Oxford’da okurken hem büyük bir yapının içindesiniz hem de kendinize ait olan küçük bir topluluğun üyesisiniz.

Nasıl başvururum?

Elbette başvuru için lisans ve yüksek lisans farklılık gösteriyor.Bizsizlere lisans başvuruları nasıl yapılır bunun hakkında bilgi vereceğiz.Bunun yanında her bölümün başvuru şartları ve sınavları farklılık gösteriyor.Sizin için örnek bir bölüm seçip başvuru şartlarını inceleyeceğiz.Beraber adım adım bakalım ;

Adım 1 :

Önce hangi bölümde okuyacağınıza karar vermeniz lazım.Bu zaten hangi üniversitede okumak istiyorsanız ilk yapmanız gereken şey.

Adım 2:

Hangi bölümü okumaya karar verdiyseniz,bu bölüm ile alakalı gereken şartları listelemeniz gerekiyor.Her bölüm için gerekenler üniversitenin sayfasında detaylı olarak yazmakta.Sizler için yazının devamında örnek bir başvuru takip listesi yapacağız.Eğer 12. sınıfsanız başvuru tarihlerine bakmanız ve gereken şartlara sahip misiniz değil misiniz karar vermeniz gerekiyor,şartları yerine getirecek zamanınız yoksa yapabileceğiniz pek fazla bir şey yok.Daha alt sınıflarda iseniz de bir kontrol listesi yapıp planlı bir şekilde başvuru için gerekenleri yerine getirmeniz gerekiyor.Bizce bu sürece başlamanın en ideal zamanı 10.sınıf başı.

Adım 4:

Karar veriğiniz bölüm için gereken sınavların ve şartların listesini yaptıktan sonra güzel bir program çıkararak bu işleri tamamlamaya koyuluyoruz.Örnek başvurumuzda planlamanın neden önemli olduğunu daha iyi anlayacaksınız.

Adım 5:

Başvurular UCAS sistemi üzerinden alınıyor.Bu sisteme üyeliğinizi yapmanız lazım. UCAS kayıt adımından sonra tekrar Oxford’un sayfasına dönüp biraz araştırma yaparak kolejlerden size uygun olanı bulup UCAS üzerinden başvurunuzu tamamlamanız gerekiyor.Bütün kolejleri inceliyoruz.Bu kolejlerden bize hangisinin uygun olduğunu belirledikten sonra UCAS sistemi üzerinden başvurumuzu oluştururken tercih ettiğimiz koleji belirtiyorsunuz ama hangi koleje gideceğinize onlar karar veriyor ve istediğiniz dışında bir koleje de gönderilebilirsiniz.

Adım 6 :

UCAS başvurusunu tamamladıktan sonra sıra “Admission Test” lere geliyor.Bu testler girmek istediğiniz bölüme göre farklılık gösteriyor.Bunu da üniversitenin sitesinden bulabilirsiniz.Örnek başvurumuzda bunu da görebiliceksiniz.

Adım 7 :

Bu adım her bölümde bulunmuyor.Başvuracağınız bölüme göre sizden bir yazı yada portfloyo istenebilir.Bunları da son gönderim tarihine kadar tamamlayıp göndermeniz gerekiyor.

Adım 8 :

Buraya kadar olan adımları tamamladıysanız ve sınavları geçtiyseniz sıra geldi mülakatlara.Mülakatlarda başvurduğunuz bölüm ile alakalı bir öğretim görevlisiyle mülakata çağırılıyorsunuz.Bu görüşme sırasında sizin eğitime ne kadar açık olduğunuzu ve nasıl bir öğrenci olduğunuzu anlamak için sorular soruluyor.Burda bir sınavda değilsiniz çünkü hiç bilmediğiniz bir konudan sorular gelebiliyor.Bu sorulara kendinizi zorlayarak bilgi birikiminizi kullanarak belki de o mülakat sırasında öğrenmeye çalışarak cevap vermeniz çok önemli.

Adım 9 :

Bu adım artık sonuçları bekleme adımı.Burada sakince ve umutla olumlu adımı bekleyeceksiniz.

Örnek bir bölüm seçelim ve bu bölüm için gereken şartlara bakalım :

Şimdi örnek bir bölüm seçelim ve başvuru için gerekenleri listeyelim.Burada en popüler ve bizim en sevdiğimiz programlardan biri olan “Engineering Science” bölümü için gerekli olanlara bakalım.

Görselde görebileceğiniz gibi bu bölüm için gerekenler mevcut.

Bu bölüme kabul alabilmeniz için yukardaki listeden gerekenler ;

1) Entrance Requirements :A* ve A olarak yazan İngiltere’ye özel olan bir müfredat programı olan A level programından almanız gereken derslerde almanız gereken notlar.Bunların üzerinde durmamız gerekmiyor.Hemen bizim için gerekenlere geçelim.Ülkemizde verilen lise diploması maalesef kabul edilmiyor.Bu sebeple eğer okulunuzda veriliyorsa IB ya da AP almanız gerekiyor.Eğer okulunuzda IB programı yoksa dışarıdan AP sınavı alabilirsiniz.

Eğer IB alıyorsanız toplamda 38,39 ya da 40 yapmanız gerekiyor.Alacağınız dersler arasında en az 3 tane matematik ve fizik dersi olması gerekiyor ve bu derslerden ikisi 7 birisi 6 olmalı.Eğer AP alacaksanız yine 3 tane matematik veya fizik dersi olmalı.AP programında aldığınız derslerden de ikisinden 5 birinden 4 almanız gerekiyor. Başvurunuzu kuvvetlendirmek istiyorsanız daha fazla ders alıp bunlardan da daha yüksek notlar getirebilirsiniz.Bu yazdıklarımız minimum şartlar.

2) Admission Tests :Bu bölüm için AP ve IB sınavları hariç girmeniz gereken bir PAT (Physics Aptitude Test) sınavı var. Bu sınava girmeniz ve başarılı olmanız gerekiyor.Bu sınavdan almanız gereken not o sene çıkan ortalamaya göre belirleniyor.

3)Bu bölüm için herhangi bir yazılı çalışma ya da portfolyo gerekmiyor.

İngilizce bilmek şart mı?

Elbette şart ve bunu kanıtlamanız da şart.Kanıtlamak için IELTS ya da TOEFL almanız gerekiyor.IELTS’den başvuracağınız bölüme göre 7 (her bölümden en az 6,5 olmak üzere) ya da 7,5 (her bölümden en az 6 olmak üzere) almanız gerekiyor. 7 isteyen bölümler Computer Science, Mathematics, Mathematics and Computer Science, Mathematics and Statistics diğer bütün bölümler 7,5 istiyor.

TOEFL’dan yine iki not sınırı var.Computer Science, Mathematics, Mathematics and Computer Science, Mathematics and Statistics bölümleri 100 puan istiyor ( Listening:22,Reading:24,Speaking:25,Writing:24 olmak üzere).Diğer bütün bölümler için 110 puan şartı var (Listening:22,Reading:24,Speaking:25,Writing:24 olmak üzere)

Sosyal Sorumluluk projesi veya okul dışı aktiviteler şart mı?

Oxford böyle bir şart koymuyor ama eğer yapacaksanız da başvuracağınız bölümle örtüşmesi ve hedeflerinize uygun olması lazım yani yapmış olmak için yapmayın.

Okul ücreti ne kadar ?

Öncelikle ödemeniz gereken okul ücreti okuyacağınız bölüme göre değişiklik gösteriyor.Örnek olarak incelediğimiz bölüm olan “Engineering Science” için gereken ücret 2021 yılı için 37510 Pound ama bu sadece okul ücreti bunun yanında barınma,faturalar,,ihtiyaçlar ve yemek için harcamanız gereken para aylık 1715 Pound yani yıllık olarak 20000 pound civarında.Burs olanakları mevcut ve uluslarası öğrencler için ayrıca burslar var.Bu olanaklar için sizlere ayrı bir video hazırlayacağız.

Yurt olanakları neler?Nerede kalacaksınız?

Bütün birinci sınıf öğrencileri okulda bulunan yurtlarda kalmak zorunda.Yurtlar merkezde ya da her kolejin bünyesinde bulunuyor.

İlk yıl bittikten sonra isterseniz şehirde bir ev kiralayıp kendi evinize çıkabilir ya da bir yıl daha yurtta kalmaya devam edebilirsiniz.

.Eğer dışarda yaşamayı tercih ederseniz özel kiralanan evlerden birini tercih edebilirsiniz.Elbette kendi evinizde yaşamak biraz daha pahalı bir tercih.Kendi eviniz bile olsa okulun sunduğu yemekhane ve çamaşırhane olanaklarından yararlanabiliyorsunuz.Oxford Üniversitesi Öğrenci Birliği bu konuda sizlere yardımcı oluyor.